Camilla Rye er utdannet fødselsdoula, barseldoula, svangerskapsterapeut og kursleder ved det lengste utdanningsforløpet på DOULASKOLEN i Oslo; den 2-årige deltidsutdannelsen, hvor hun også har fått undervisning av Jennifer Walker i Spinning Babies metoden (www.spinningbabies.com).

Camilla er i tillegg utdannet offentlig godkjent sykepleier og har jobbet i barselomsorgen, er trebarnsmamma, har en bachelorgrad i metafysikk og er utdannet yogalærer (200 ytt).

Hun tilbyr helhetlig støtte gjennom svangerskap, fødsel og barsel, og tilpasser etter den enkeltes behov og ønsker.


«Våren 2015 ble jeg mamma for første gang. Som mange kvinner erfarer, fikk jeg under graviditeten høre hvor «grusom» en fødsel er, at jeg ikke ante hva jeg gikk imøte. «Stakkars» meg, liksom. Skremselshistoriene ble delt uoppfordret, og ga opphav til motstridende følelser i meg. Mitt biologiske instinkt hadde i utgangspunktet sørget for sommerfugler, iver og en slags lystbetont nervøsitet til denne milepælen jeg snart skulle oppleve, broen over til morskapet. Men samtidig forstod jeg at det lå en sannhet i det disse mødrene fortalte meg. De ga uttrykk for en sårhet og redsel som de åpenbart hadde behov for å dele, og kanskje validere. Dette skulle senere være motivasjonen i mitt virke og livsmål: Å trygge og verne om kvinner gjennom kontinuerlig støtte i svangerskap, fødsel og barsel.

Min egen fødselserfaring på Ullevåls føde B ga enorm selvtillit. Wow! For en rå og vill erfaring. Det var POSITIVT! Men for en eksistensiell berg- og dalbane. Det var et dypdykk inn i en iboende kraft, en følelse av å revne fra skjeden og inn i sjelen; i alle direkte og overførte betydninger, og et møte med en del av meg selv jeg ikke før visste om, som jeg etterpå elsket på en helt ny og inderlig måte. At det gikk an å gjennomgå noe så ekstremt og i ulike faser av forløpet virkelig tro at jeg ikke klarte mer, for så å faktisk føde et ekte menneske! Det var for meg helt utrolig kult og gøy! Under oxytocinrusen som varte i lang tid etterpå, skjønte jeg at det var med fødsel jeg fremover skulle jobbe. Ut av tv-bransjen og inn i noe for meg dypt livsbekreftende: å få delta i denne magiske transformasjonen der kvinner blir mødre og verden berikes med et nytt, unikt liv. I refleksjonen etter fødselen gikk det opp for meg at ved å ha båret frem og født min sønn, hadde jeg jo også født en mor (meg! Mamma! Så tøft!), far (nyforelskelse!), besteforeldre, oldeforeldre, onkel, tante. Hele familien hadde nå endret roller. Oppdagelsen av disse og andre nyanser som følger av en fødsel, fikk meg til å ønske å arbeide mer helhetlig med kvinner og familier i overgangen til foreldreskapet og familieforøkelse. Med en akademisk bakgrunn i metafysikk er det kanskje ikke så rart at det filosofiske og kanskje litt åndelige fascinerer meg. Det er så mange områder av menneskelivet som fortjener, og trenger, oppmerksomhet i fødereisen. Litt bredere tema og samtaler bidrar til å løfte blikket og øke kunnskapen om hva kvinner gir liv til, og hva vi gjennomgår på veien dit.

Da sønnen min var 1.5 år begynte han i barnehagen og jeg på sykepleien. Etter tre år hadde jeg bachelorgrad med fersk klinisk praksis fra føde-barsel, og dermed springbrettet inn til jordmorskolen, og en lillesøster i magen. Mens jeg studerte til å bli sykepleier tok jeg doulautdannelsen ved siden av. Det er to av de beste årene i mitt liv. Den omfattende kunnskapen om kvinnehelse, kvinnefellesskapet, økt respekt og beundring for kvinnekroppen og hva den makter og evner; og hvordan jeg virkelig ønsker og håper for hver fødekvinne og mor å føle seg som en verdensmester. Lillesøster ble født hjemme, med to fantastiske jordmødre som fulgte oss gjennom svangerskapet, min bestevenn og Doula, mannen og sønnen min, og mammaen min. En skikkelig fødselsdagsfest! To år senere kom lillebror til verden på ABC. I tillegg til kunnskapen fra studier og litteratur, har tre ulike fødsler gitt verdifull erfaring som styrker mitt samarbeid med kvinner.

Mitt fokus og ønske, som doula og sykepleier, er informert samtykke og autonomi. De valgene man ikke tar selv, tar noen andre (helsepersonell) for en. Men for å kunne ta gode valg for en selv, trenger man samtidig forståelse og trygghet fra de rundt seg. I en fødsel er det jo heller ikke alltid gitt at man nødvendigvis har reelle valgmuligheter, og i slike situasjoner behøver man kunnskap, verktøy og støtte som gjør at man kan stå stødig og trygt i det ukjente. Jeg jobber for å øke mine klienters kunnskap om fødselsprosessen, kroppen, og symbiosen mellom mor og barn, og hvordan miljø og menneskene i føderommet aktivt spiller inn i hormoncocktailen som er grunnlaget for fødselen. En god fødselsopplevelse avhenger av faktorer som å være respektert, forstått, forberedt og å få ta styring i sin egen erfaring. Mitt brennende engasjement og overbevisning er at det er en kvinnes rett å føle seg som en verdensmester etter å ha satt liv til verden. Uansett hvor eller hvordan man føder, ønsker jeg at man har verktøyene til å være sjefen i sin opplevelse, å ha støtten til å utøve dem og å bli holdt og ivaretatt i det som faktisk er det største i livet. Jeg tror at en mamma som blir støttet og vernet om, i svangerskapet, under fødselen og i barseltiden, bedre kan fokusere på babyen og jobben sin i den nye rollen som verdens viktigste for det lille vidunderet.»


Camilla tilbyr:

 • Doulatjeneste før, under og etter fødsel
 • Fødselsforberedende samtale
 • Samtaler om tidligere fødsel
 • Gravidmassasje for andre og tredje trimester
 • Spinning Babies-metoden for optimal posisjonering av baby før/under fødsel
 • Akupressur og modningsakupressur
 • Puste- og avspenningsøvelser
 • Yoga tilpasset den enkelte kvinne
 • Fødselsforberedende kurs for enslige og par
 • Veiledning for å knytte bånd til babyen i magen for mor, far/medmor og eventuelle søsken
 • Ammeveiledning
 • Babymassasje og babymassasjekurs
 • Avspenningsmassasje for ikke-gravide som del av svangerskapsforberedelse
 • Fascia-avspenning for gravide og ikke-gravide
 • Helseveiledning

Camilla tilbyr fødselsstøtte i Oslo og omegn opptil cirka en times kjøring fra Grefsen.
Hun leier behandlingsrom på Min Fødsel i Oslo.

Trykk her for å lese om gravidmassasje og fødselsforberedelse

Trykk her for å lese om doulatjeneste


For info og timebestilling:

E-post: camirye@yahoo.com
Mobil: 915 64 811
Instagram: @doulariet_


Språk

Camilla snakker NORSK.
Camilla speaks ENGLISH.